2. NE KADAR BORÇLANMALI

Ne kadar borçlanmalısınız ?  
Bankalar ne kadar borç verir?

Hemen belirtelim

Bankalar, kredi değerlendirmesi yaparken, aşağıdaki takribi kriterleri kullanırlar. Kredi tahsis kriterleri bankadan bankaya önemli değişiklikler gösterir. Ancak, gelişmiş piyasalarda, uzmanlar bu genel oranları önerirler.

Borçlar %20’yi geçmemeli

Bir ay içerisinde ödeyeceğiniz borç taksitlerinin toplamı, aylık gelirinizin %20’sini geçmemelidir. Bu taksitlere bireysel krediler, kredi kartı kredileri, taşıt kredisi ve mağaza taksitleri dahil, konut kredisi taksitleri hariçtir. Aylık giderleriniz borç taksidi olarak değerlendirilmez.

Konut kredisiyle %40’a çıkabilirsiniz

Eğer konut kredisi kullanıyorsanız, aylık taksit tutarınız, aylık gelirinizin %40’ına kadar çıkabilir. Buradaki düşünce şudur: konut kredisi kullanarak bir konut satın almış olduğunuz için artık kira ödemiyorsunuz. Kiradan tasarruf ettiğiniz tutarı, konut kredisi taksidi ödemelerinde kullanabilirsiniz.

%10’u tasarrufa ayırmalısınız

Aylık borç taksitlerinizin ve giderlerinizin toplamı, her zaman, aylık gelirinizin altında olmalıdır. Ayrıca, aylık gelirinizin en az %10’unu tasarruf etmelisiniz.

Aylık gelirinizi hesaplarken, bir yıl içerisinde kazandığınız ücret, ikramiye, serbest meslek geliri, kira, faiz, nafaka, burs gibi tüm gelirlerinizi toplayıp 12’ye bölünüz.

Aylık giderlerinizi hesaplarken, kira, elektrik, telefon, giyim, mutfak, sağlık, eğitim, sigorta pirimleri, ulaşım vb gibi tüm giderlerinizi toplayıp, bunun üzerine borç taksidi ödemelerinizi ekleyiniz.


Ne kadar borç iyidir?

Bankaların size borç vermeyi kabul etmesi, o krediyi almanın sizin için iyi olduğu anlamına gelmez. Mali işlerinizi, kendi risk parametreleriniz içerisinde idare edin.

Toplam borç seviyenizin risk durumunu ölçerken, uzmanlar şu genel değerlendirmeyi yaparlar (lütfen, buradaki kriterlerin, bankaların tahsis kriterlerinden daha muhafazakar olduğuna dikkat ediniz):

İyi durumdasınız

Eğer bir ay içerisinde ödediğiniz borç taksitleri tutarı (konut kredisi dahil, giderleriniz hariç) aylık gelirinizin %20’sini geçmiyorsa, mali durumunuz iyi demektir. Finansal işlerinizi tedbirli bir şekilde idare ediyorsunuz. Tebrikler.

Dikkat etmenin zamanı geldi

Eğer borç taksitleri tutarınız aylık gelirinizin %21-40’ı arasında ise, aylık gelir ve giderlerinizi çok dikkatli takip etmeniz gerekmektedir. Giderlerinizi ve borçlarınızı azaltmanızı, mümkünse gelirinizi artırmanızı tavsiye ederiz.

Tehlike çanları

Eğer borç taksitleri tutarınız aylık gelirinizin %40’nı geçiyorsa derhal yeni borç almayı durdurmalı, borcunuzu acilen azaltmanın yollarını aramalısınız.



Ne Zaman Başınız Dertte?  

Eğer aşağıdakilerden bazıları sizin durumunuza uyuyorsa, başınız dertte demektir:

•  Eğer borç taksitleri tutarınız aylık gelirinizin %40'ını geçiyorsa.

•  Aylık gelirinizin en az %10'unu biriktiremiyorsanız.

•  5 taneden fazla kredi kartınız varsa ve limitlerinizi cömertçe kullanıyorsanız.

•   Kredi kartı borcunuzun sadece minimum tutarını ödemeyi alışkanlık haline getirdiyseniz.

•  Bir borcu kapatmak için başka borç alıyorsanız.

•  Kefil veya teminat göstermemiş bankalar size kredi vermiyorsa.

•   Faiz ve ücretleriyle birlikte toplam borcunuzun ne kadar olduğunu bilmiyorsanız.

•   Geceleri borcunuzu düşünerek uyanıyorsanız.

* Bu yazı www.temizkredi.com websitesine ait ve tüm hakları saklıdır.Sayfalarımızda sadece sizleri bilgilendirme amaçlı yayımlanmaktadır.